%20
indirim
Yıllık abonelikte sınırlı süreli %20 ek indirim

Sertifika Nedir?

Sertifika, en genel anlamıyla bir kişinin bir eğitimi başarıyla tamamlandığını ve tamamladığı alandaki işi yapmak için yetkin olduğunu gösteren bir belgedir. Günümüzde sertifika sahibi olmak kişinin çeşitli becerilere sahip olduğunun en önemli kanıtları arasında yer alır. Sertifika sayesinde bir kişi, eğitim aldığı alanda eğitimi başarılı bir şekilde tamamladığını ispat edebilir.

Sertifikalar mesleki alanda olabileceği gibi eğitim alanında da olabilir. Örneğin bir İngilizce kursunu başarıyla bitiren kişi, o kurstaki başarısını gösteren bir sertifikaya sahip olabilir. Diğer yandan CNC tezgah operatörü de kendi alanına özgü bir eğitimi tamamlayarak mesleki sertifika sahibi olabilir. Bu açıdan bakıldığı zaman sertifikalar hem akademik hem de mesleki açıdan önemli belgeler olarak nitelendirilir.

Sertifika Nasıl Alınır?

Sertifika nasıl alınır sorusunun tek bir cevabı yoktur. Bazı eğitimler ve kurslar sadece katılım sertifikası verirken bazı eğitimler ve kurslar ise Milli Eğitim Bakanlığı gibi resmi kurumların tanıdığı sertifikaları vermektedir. Resmi kurumlar tarafından akredite olmuş sertifikalar, işe alım gibi süreçlerde kurumlar tarafından geçerliliği kabul edilen belgeler olacaktır. Sertifika almak için izlenmesi gereken adımlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Öncelikle kişinin sertifika alacağı kurumu seçmesi gerekir.

Kurum seçimi sırasında sertifikanın bir resmi kurum tarafından onaylanıp onaylanmadığı önem taşıyabilir.

Daha sonra katılımcı, sertifika programında yer alan dersleri tamamlamak zorundadır.

Burada devamsızlık durumuna dikkat etmek gerekir.

Programa devam etmeye ek olarak programın ödev, sınav, proje gibi gereksinimleri de yerine getirilmelidir.

Tüm bunlar tamamlandıktan sonra katılımcı ölçme ve değerlendirme sürecinden geçerek sertifikasını almaya hak kazanır.

Bir eğitimden veya kurstan sertifika sahibi olmak için yukarıda verilen adımlar genellikle yeterli olacaktır. Ancak kursun veya eğitimin staj gibi özel şartları varsa katılımcıların bu şartları da yerine getirmesi gerekmektedir.

Sertifika Almak İçin Neler Gerekir?

Sertifika almak için katılımcının sertifika programını veya kursu başarılı bir şekilde tamamlaması gerekir. Daha sonra sertifikayı almak için katılımcının kursa veya eğitim kurumuna çeşitli belgeleri teslim etmesi gerekecektir. Sertifika için gerekli belgeler programlar arasında değişiklik gösterebilecek olsa da genellikle şu şekilde sıralanabilir:

Katılımcının vesikalık fotoğrafı

Kurs sonunda yapılan sınavın/projenin sonuç belgesi

Kimlik fotokopisi

Yukarıda yer alan belgeler sağlandıktan sonra kurs veya eğitim kurumu sertifikayı hazırlayarak katılımcıya teslim edecektir.

Sertifikalar Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Bir programdan veya kurstan alınan sertifikaların farklı alanlarda kullanılması mümkündür. Sertifikalar iş başvurusunda, yüksek lisans eğitimi başvurusunda ve doktora programı başvurusunda kullanılabilir. Özellikle iş başvurusu söz konusu olduğunda sertifika sahibi olmak adaylar arasında öne çıkmaya yardımcı olacaktır.

Mesleki alanda alınacak olan sertifikalar, o kişinin belirli bir alanda uzmanlık kazandığını kanıtlamanın en iyi yoludur. Yetkin kurumların akredite ettiği sertifika programları ise kariyer değiştirmek isteyen kişiler için oldukça faydalı olacaktır.

Diğer Yazılar